Kolombiya Monteblanco Purple Caturra Pineapple Washed

Kahvenin peşinde

Meyveli ve mayalı fermantasyon diyebileceğimiz bu proses için Purple Caturra çeşidi tercih edilmiş. Yüksek Brix derecesine sahip olduğu için her prosese elverişli bir çeşit…

  • Washed
  • 2022
  • Tropik Meyveler, Ananas, Canlı Asidite
  • Tadım puanı: 84,00

Round2 Kahvesi!

Bölge

Huila

Çiftlik

Monteblanco

Üretici

Rodrigo Sanchez

Arazi büyüklüğü

14 hektar

Rakım

1730 metre

Hasat yılı

2022

Çeşit

Purple Caturra

İşlem

Pineapple Washed

Hasat sonrası işlemler

Meyvesi soyulup 200 litrelik mühürlü varile konan çekirdeklerden 80 litrelik bir kısım ayrılır. Ana kültür olarak kullanılacak bu kısım mayalanır ve ananasla birlikte 8 gün fermente edilir. Varilde geri kalan çekirdeklere eklenerek 150 saat daha fermente edilir.

Paketleme

12,5 kg'*2 lik vakumlu paketlerden oluşan koli

Tadım notaları

Tropikal Meyveler, Ananas, Canlı Asidite

3 QGrader skoru ortalaması

84,00

Monteblanco çiftliği, Acevedo Eyaleti, San Adolfo Bölgesi’nde, deniz seviyesinden 1730 m yükseklikte, La Tocora yöresinde yer alıyor. Çevresinde, Kolombiya Tabiat Parkları sisteminin 59 korunan alanından biri olan Cueva de los Guácharos parkı var. Aynı zamanda, Suaza nehri vadisi ve sunduğu kaynaklar oldukça yakın, doğayla iç içe. Monteblanco, Rodrigo Sánchez Valencia’nın dedesiyle birlikte başlattığı, geleneksel yöntemle kahve yetiştirilen bir aile çiftliği. 14 hektarlık bir alana sahip olan çiftlik birden fazla çeşidin ideal şartlarda yetiştirilmesine olanak sağlıyor. Geisha, Pink Bourbon, Pacamara, Purple Caturra, Red Caturra vb. birçok çeşit yetiştiriliyor. Bu sayede çiftlik en yetkin tadımcılar tarafından tanınan, tercih edilen, ideal fiziksel ve duyusal profile sahip, benzersiz kahveler üretiyor. Çiftlikte yıllık ortalama sıcaklık 16-22 °C aralığında. Işıklanma süresi yıllık 1700 saat. Çiftlik sınırları içinde sulu işlem tesisi ve çiftliğin üst kısmında kurutma tesisi bulunuyor. Sulu işlemler kapsamında kahve, meyvesinden ayrılıp fermente ediliyor. Sonrasında yıkanıyor ve kurutma tesisinde kurumaya alınıyor. Çiftlikte hem kerevetlerde hem örtü altında, gölgede kurutma imkanı bulunuyor. Soğuk fermantasyon yöntemine özel olarak kullanılan bir soğutucu da bulunuyor. Çiftlik, Yara Şampiyon Programı’nda, 2017’de pink bourbon çeşidi ile birincilik, 2018’de de aynı çeşitle ikincilik elde etmiş. 2019’da purple caturra çeşidiyle birincilik ve ardından üçüncülük ödülleri kazanmış. Ödüllerin amacı her sene tutarlı ve yüksek kalitede kahve üretme motivasyonu kazanmak, kahvenin hakettiği değeri görmesi ve yüceltilmesi. Hedefleri günden güne büyüyen, gelişen kahve piyasasında varlığını sürdüren, sektörde önüne çıkan engelleri aşan ve farklı yaklaşımları keşfetmeye devam eden sürdürülebilir bir şirket olma özlemiyle büyüyor Monteblanco. Üretici için fermantasyon sürecinde gerçekleşenler hala bilinmeyen bir bölge, ancak mikroorganizmaların, mayaların, enzimlerin ve süreçte meydana gelen her şeyin nasıl çalıştığını görmek gerçekten büyüleyici. Gelecek nesillere büyüleyici kahve kokusuyla dolu bir miras bırakmak en büyük hayalleri.

2012 yılında Rodrigo, Monteblanco’da dedesinin 1980’lerde diktiği bitkiler arasında benzersiz bitkilere rastlıyor. Meyveleri olgunlaştığında koyu mor renk alan Purple Caturra çeşidi de bunlardan biri. Meyveli ve mayalı fermantasyon diyebileceğimiz bu proses için Purple Caturra çeşidi tercih edilmiş. Yüksek Brix derecesine sahip olduğu için her prosese elverişli bir çeşit. Mikroorganizmaların çalışması için optimum bir alan sağlıyor. Kahve hasat edildikten sonra işleme alanına gelir gelmez örnek alınarak Brix değeri ölçülüyor. Su yardımıyla düşük yoğunluklu ve kusurlu çekirdekler ayrılıyor. Meyve soyulup 200 litrelik mühürlü varillere konuyor. 200 litrelik varilden 80 litrelik bir kısım ayrılıyor. Bu ana kültür olarak kullanılacak. Bu kısım lactobacillus ve saccharomyses cerevisiae ile mayalanıyor. Ananas meyvesi ekleniyor. Mikroorganizmalara ek enerji kaynağı sağlamak için de şeker veya pekmez ekleniyor. 8 günde (yaklaşık 190 saatte) optimum duruma ulaşıyor. İstenen pH ve Brix derecesine ulaştığında son veriliyor. Önceden ayrılan ve 190 saat fermente edilen ana kültür, varilde geriye kalan 120-150 kg kahvenin üzerine ekleniyor. 150 saat daha birlikte fermente oluyorlar. Brix 6’nın ve pH 4’ün altına düşmeden fermantasyona son veriliyor. Bu seviye, istenen aromanın kahveye geçmesini sağlıyor. Ananas suyu gibi kahvenin tadını kapatacak yoğunlukta değil. Katkılı tatmasının önüne geçiyor. Optimum seviye olarak bu nokta belirlenmiş..

kahve çekirdekleri sayfasına geri dön!

benzer ürünler

Başlık

Go to Top