Kahvenin peşinde
Kahvenin işlendiği yıkama istasyonu, istasyon sahibinin adıyla (Gebeyew Gelesa) isimlendirilmiş. 4 yıldır faaliyette. 200 kadar yerel üreticinin 4 hektarlık bir alandaki üretimini işleyen, 10 kişinin çalıştığı bu istasyon Etiyopya için küçük sayılır. Gelesa yaşadığı yerle gurur duyan, tutkulu biri.
- Washed
- 2020
- Gül, Karabiber, Elma, Greyfurt, Katmanlı kompleks bir kahve
- Tadım puanı: 88,25
Bölge | Sidamo, Beche Kebele, Bona Zuria Kasabası |
---|---|
İstasyon sahibi | Gebeyew Gelesa |
Arazi büyüklüğü | 4 hektar |
Toprak yapısı | Kırmızı-kahverengi killi toprak |
Rakım | 2800 metre |
Yıllık sıcaklık ortalaması | 22-28 °C |
Yıllık yağış miktarı | 1500-2000 mm |
Hasat periyodu | Aralık-Şubat |
Hasat yılı | 2020 |
Çeşit | 74-158, 74-165 |
İşlem | Washed |
Hasat şekli | Elle toplama |
Hasat sonrası işlemler | 48-72 saat boyunca fermantasyon uygulanır. Meyveler kerevetlerde 14-18 gün boyunca güneşte kurutulur. Kurutma süreci boyunca güneşin durumuna göre gerekirse gölgeleme yapılır. |
Paketleme | Grin Pro'lu 60 kg'lık jut çuval |
Tadım notaları | Gül, karabiber, elma, greyfurt, katmanlı kompleks bir kahve |
3 QGrader skoru ortalaması | 88,25 |
Kahvenin işlendiği yıkama istasyonu, istasyon sahibinin adıyla (Gebeyew Gelesa) isimlendirilmiş. 4 yıldır faaliyette. 200 kadar yerel üreticinin 4 hektarlık bir alandaki üretimini işleyen, 10 kişinin çalıştığı bu istasyon Etiyopya için küçük sayılır. Gelesa yaşadığı yerle gurur duyan, tutkulu biri. Yerel kahve üreticisinden kahve tedarik ederek istasyonunda işliyor. Kahve meyveleri elle hasat edildikten sonra dış kabuğu ve meyvesinden ayrılıyor. 48- 72 saat fermantasyona tabi tutuluyor. Genellikle meyvesinden ayırma işlemi öğleden sonra yapılıyor ki kahveler gece boyunca fermantasyon tankında kalsın. Fermantasyon gerçekleştikten, müsilaj çekirdeklerden iyice ayrıldıktan sonra kahveler temiz sudan geçirilerek yıkanıyor. Yıkandıktan sonra doğruca kerevetlere seriliyor. Nitelikli özel lotlar (bu lot gibi), gölgede kurutularak kuruması yakından takip ediliyor. Bu kahveler sürekli karıştırılarak eşit kuruma sağlanıyor. Yaklaşık 18 günde kuruyor. Kahveler kuruduktan sonra parşömen tabakası içinde saklanıyor. Parşömenden ayrılması ve sınıflandırılması Addis’te gerçekleşiyor.