Bölge | Huila |
---|---|
Çiftlik | Monteblanco |
Üretici | Rodrigo Sanchez |
Arazi büyüklüğü | 14 hektar |
Rakım | 1730 metre |
Hasat yılı | 2022 |
Çeşit | Geisha |
İşlem | Washed |
Hasat sonrası işlemler | Hasat sonrası yoğunluk farkından faydalanılarak meyveler ayrıştırılır. 12 saat dinlendirilen meyveler soyulup 48 saat fermantasyona bırakılır. Ayrışan müsilaj su yardımıyla uzaklaştırılır. Parşömen içindeki kahveler 3-4 gün doğrudan güneş ışığı altında, sonrasında 22-23 gün gölgede kurutulur. |
Paketleme | 12,5 kg'*2 lik vakumlu paketlerden oluşan koli |
Tadım notaları | Liçi, Passion Fruit, Çilek, Üzüm, Gül Suyu |
3 QGrader skoru ortalaması | 89,75 |
Monteblanco çiftliği, Acevedo Eyaleti, San Adolfo Bölgesi’nde, deniz seviyesinden 1730 m yükseklikte, La Tocora yöresinde yer alıyor. Çevresinde, Kolombiya Tabiat Parkları sisteminin 59 korunan alanından biri olan Cueva de los Guácharos parkı var. Aynı zamanda, Suaza nehri vadisi ve sunduğu kaynaklar oldukça yakın, doğayla iç içe. Monteblanco, Rodrigo Sánchez Valencia’nın dedesiyle birlikte başlattığı, geleneksel yöntemle kahve yetiştirilen bir aile çiftliği. 14 hektarlık bir alana sahip olan çiftlik birden fazla çeşidin ideal şartlarda yetiştirilmesine olanak sağlıyor. Geisha, Pink Bourbon, Pacamara, Purple Caturra, Red Caturra vb. birçok çeşit yetiştiriliyor. Bu sayede çiftlik en yetkin tadımcılar tarafından tanınan, tercih edilen, ideal fiziksel ve duyusal profile sahip, benzersiz kahveler üretiyor. Çiftlikte yıllık ortalama sıcaklık 16-22 °C aralığında. Işıklanma süresi yıllık 1700 saat. Çiftlik sınırları içinde sulu işlem tesisi ve çiftliğin üst kısmında kurutma tesisi bulunuyor. Sulu işlemler kapsamında kahve, meyvesinden ayrılıp fermente ediliyor. Sonrasında yıkanıyor ve kurutma tesisinde kurumaya alınıyor. Çiftlikte hem kerevetlerde hem örtü altında, gölgede kurutma imkanı bulunuyor. Soğuk fermantasyon yöntemine özel olarak kullanılan bir soğutucu da bulunuyor. Çiftlik, Yara Şampiyon Programı’nda, 2017’de pink bourbon çeşidi ile birincilik, 2018’de de aynı çeşitle ikincilik elde etmiş. 2019’da purple caturra çeşidiyle birincilik ve ardından üçüncülük ödülleri kazanmış. Ödüllerin amacı her sene tutarlı ve yüksek kalitede kahve üretme motivasyonu kazanmak, kahvenin hakettiği değeri görmesi ve yüceltilmesi. Hedefleri günden güne büyüyen, gelişen kahve piyasasında varlığını sürdüren, sektörde önüne çıkan engelleri aşan ve farklı yaklaşımları keşfetmeye devam eden sürdürülebilir bir şirket olma özlemiyle büyüyor Monteblanco. Üretici için fermantasyon sürecinde gerçekleşenler hala bilinmeyen bir bölge, ancak mikroorganizmaların, mayaların, enzimlerin ve süreçte meydana gelen her şeyin nasıl çalıştığını görmek gerçekten büyüleyici. Gelecek nesillere büyüleyici kahve kokusuyla dolu bir miras bırakmak en büyük hayalleri.
Geisha çeşidi Monteblanco’ya 2015 yılında getirilmiş. Kök gelişimi zayıf ve adaptasyonu zor bir çeşit olduğundan bakımı oldukça zahmetli. Bir süre uğraştıktan sonra bölgede bu çeşidin nasıl davrandığını gözlemliyor ve anlıyorlar. Özenle toplanan meyveler, yoğunluk farkından faydalanılarak suda yüzdürülüyor. Hafif yoğunluklu, tam olgunlaşmamış çekirdekler ayrılıyor. 12 saat boyunca dinlenmeye bırakılıyor. Bu sırada fermantasyon çoktan başlamış oluyor. 12 saat sonunda meyvesinden ayrılan çekirdekler fermantasyon tankına aktarılıyor. Su eklenmeden 48 saat boyunca fermantasyona bırakılıyor. Ayrışan müsilajdan arındırmak için suyla yıkanıyor. Temiz parşömeni içindeki çekirdekler ilk 3-4 gün doğrudan güneş ışığı altında, takip eden 22-23 gün gölgede kurutuluyor.