Kahvenin peşinde
Caturra Chiroso çeşidi yeni yeni yetiştiriliyor Kolombiya’da. 2014 yılında Doña Carmen Cecilia Montoya, San Marcos, Antioquia’da bu varyete ile Cup of Excellence’ı kazandığında dikkat çeken bir çeşit. Caturra’nın doğal bir mutasyonu olan bu çeşit Urabá, Antioquia’da keşfedilmiş. Caturra’dan daha büyük çekirdekli meyveler meydana getiriyor. Tatlı ve sitrik asit profilinde kaliteli bir kap sunuyor.
Bölge | Antioquia |
---|---|
Çiftlik | El Zacatin |
Üretici | Eduardo Fernandez |
Arazi büyüklüğü | 17 hektar |
Rakım | 2100 metre |
Hasat yılı | 2022 |
Çeşit | Caturra Chiroso |
İşlem | Natural |
Hasat sonrası işlemler | Elle seçilen çekirdekler manuel ayrışıtırılır, sonrasında düşük yoğunluklu çekirdekleri ayırmak için su yardımıyla yüzenler ayrılır. Fermantasyon tankına yüklenen meyveler 48 saat aerobik, 24 saat de mühürlenerek anaerobik ön fermantasyona tabi tutulur. Daha sonra kerevetlere alınan meyveler 30 gün boyunca neme erişene kadar kurutulur. |
Paketleme | 12,5 kg'*2 lik vakumlu paketlerden oluşan koli |
Tadım notaları | Kakao, Şarapsı, Tatlı Aromatikler |
3 QGrader skoru ortalaması | 86,00 |
El Zacatin çiftliği 1920’lerde Concordia’da bulunan yerel ve butik likör üreticisinden almış ismini. Antioquia’nın güneybatısında yer alan 17 hektarlık çiftlik bir aile işletmesi. Cordillera dağlarının batısında, Cauca nehri vadisine bakan yamaçta yer alıyor Çiftlik sahibi Eduardo Fernandez-Restrepo üçüncü nesil kahve üreticisi. Corcordia’da yaklaşık 5 yıl önce nitelikli kahve üretiminin öncüsü haline gelmiş. Fernando ve ailesi yörede Zacatin, Illusion ve La Costain isimli 3 çiftliğe sahip. Hepsinde kahve ve kakao yetiştiriciliği yapıyorlar. Eduardo’nun geleneksel olmayan varyeteleri yetiştirmesi, benzer düşüncede üreticilerle bir araya gelmesini, fikir-deneyim ve tohum takası yapmalarını sağlamış. Tohum takasında elde ettiği çeşitleri özenle koruyor Eduardo. Caturra Chiroso çeşidi yeni yeni yetiştiriliyor Kolombiya’da. 2014 yılında Doña Carmen Cecilia Montoya, San Marcos, Antioquia’da bu varyete ile Cup of Excellence’ı kazandığında dikkat çeken bir çeşit. Caturra’nın doğal bir mutasyonu olan bu çeşit Urabá, Antioquia’da keşfedilmiş. Caturra’dan daha büyük çekirdekli meyveler meydana getiriyor. Tatlı ve sitrik asit profilinde kaliteli bir kap sunuyor. Proses bakımından Eduardo’nun yaklaşımı verimlilik, tutarlılık ve mükemmellik odaklı.
Bu lot için Caturra Chiroso çeşidi meyveler seçmeli hasatla elle toplanmış. Elle kusurlular ayıklanmış, suda yüzdürülerek düşük yoğunluklular ayrıştırılmış. Meyveler bir tanka yüklenip 48 saat aerobik ortamda fermantasyona bırakılmış. 24 saat de tanklar mühürlenerek anaerobik ortamda fermente edilmiş. Bu ön fermantasyon sürecinden sonra meyveler ince bir tabaka halinde kerevetlere yayılarak kurumaya alınmış. 30 gün boyunca %11 nem oranına ulaşana kadar kurutulmuş.