Kahvenin peşinde
Meyveli fermantasyon diyebileceğimiz bu proseste çilek kullanılıyor. El Mirador çiftliği adeta bir Ar-Ge merkezi. Sıradışı hasat sonrası işlemler uygulanıyor. Deneysel yöntemlerle elde edilen veriler kaydedilerek tutarlı profil sunan reçeteler oluşturuluyor.
- Natural
- 2022
- Çilek, Şeftali, Tatlı
- Tadım puanı: 86,00
Bölge | Huila |
---|---|
Çiftlik | El Mirador |
Üretici | Elkin Guzman |
Arazi büyüklüğü | 31 hektar |
Toprak yapısı | Kumlu-tınlı, Killi-tınlı |
Rakım | 1550-1750 metre |
Hasat periyodu | Eylül-Aralık, Mayıs-Temmuz |
Hasat yılı | 2022 |
Çeşit | Catiope |
İşlem | Strawberry Natural |
Hasat sonrası işlemler | 40 litre kahve kitlesine çilek ve esmer şeker eklenip 4 gün fermente edilir. Bu ana kültür, önceden plastik varillerde 60 saat fermente edilmiş 150-160 kg kahveye (varil başına 10 kg olmak üzere) eklenir. 270 saat bir arada fermente olur. Kurumaya alınır. |
Paketleme | 12,5 kg'*2 lik vakumlu paketlerden oluşan koli |
Tadım notaları | Çilek, Şeftali, Tatlı |
3 QGrader skoru ortalaması | 86,00 |
31 hektarlık El Mirador çiftliği, Huila Bölgesi’nde 1550-1750 metre rakımda yer alıyor. Killi tınlı ve kumlu-tınlı toprak yapısına sahip. Organik maddece zengin topraklar kahveye bitki besin elementleri bakımından elverişli bir ortam sağlıyor ve gelişmesine olanak tanıyor. Elkin Guzman, etrafı kahveyle çevrili büyümüş. Aile boyu 70 senedir kahve yetiştiriciliği ve ticaretiyle iç içeler. 12-13 senedir hasat sonrası işlemlere odaklanmış ve yeni teknikler geliştirmiş. Kalitede tutarlılık için hasat ve hasat sonrası işlemleri standardize etmiş bu süreçte. Nitelikli kahve camiasında girişimci ruhu ve deneysel prosesleri, sunduğu sıradışı kahve profilleriyle oldukça popüler bir üretici. Yetiştiricilik tekniği olarak yarı-gölgede yetiştiricilik tercih ediliyor. Bunun sebebi hem sıcaklığı düzenlemek hem de bitkinin yeterince fotosentez yapabileceği ışığa erişmesini sağlamak. Ana hasat, Eylül-Aralık ayları arasında gerçekleştiriliyor. İkincil bir hasat da Mayıs-Temmuz ayları arasında yapılıyor. Geisha, Tabi, Catiope, Orange Bourbon, Striped Bourbon gibi çeşitler yetiştiriliyor. Her işlem için başlangıç materyali en az %90 olgunlaşmış, ortalama 20-24 ° Brix’e sahip kahve meyvelerinden oluşuyor. Hasatta çalışan işçiler yalnızca bu kriterlere uygun meyveleri hasat etmek üzere eğitiliyor. Hasat sonrası su yardımıyla düşük yoğunluklu çekirdekler(kuru, olgunlaşmamış, böcek zararına uğramış) ve yapraklar gibi yabancı maddeler ayrıştırılıyor. Farklılaşmış, benzersiz kahvelerden oluşan piyasa şartlarında 13 yıldan uzun süredir değişkenlerle oynayıp kahve kalitesini iyileştirmeye çalışan El Mirador çiftliği adeta bir Ar-Ge merkezi. Sıradışı hasat sonrası işlemler uygulanıyor. Deneysel yöntemlerle elde edilen veriler kaydedilerek tutarlı profil sunan reçeteler oluşturuluyor. 13 yıllık deneyimle çeşitlere ve hedeflenen tadım profiline özel olarak kahveler işleniyor.
40 litrelik bir kahve kitlesine çilek meyvesi eklenerek fermantasyon başlatılıyor. 4 gün boyunca fermente edilirken ortama ek enerji kaynağı olarak da esmer şeker ekleniyor. Bu ana kültür olarak kullanılacak kısım haline geliyor. Plastik varillere 150 kg kahve meyvesi konuyor ve ana kültür eklenmeden önce 60 saat fermantasyona bırakılıyor. 10 kg ana kültür(çilekle 4 gün fermente edilen kısım) eklenerek 270 saat daha bir arada fermente oluyor. Toplam 330 saat sonunda ince bir tabaka halinde kurutma alanına seriliyor. 3 gün hiç müdahale edilmeden kurutuluyor. Bu noktadan sonra her 3 saatte bir hafifçe karıştırılarak %10.5-11 nem oranına kadar kurutuluyor.