Kahvenin peşinde
Finca El Cerro, 5 nesildir El Salvador’lu kahve üreticilerinin mirası. Escobar ailesi 150 yıldan fazladır kahve üretimi yapıyor. Apaneca llamatepec sıradağlarında, Apaneca kasabasının yakınında, ödüllü çekirdeklerin hasat edildiği bölgede, 1400-1500 metre rakımda bu özel kahve üretiliyor.
- Natural
- 2021
- Vişne, Karamel, Akçaağaç şurubu, Zengin gövde
- Tadım puanı: 85
Bölge | Ahuachapan, Alaneca llamatepec |
---|---|
Üretici | Fernando Escobar |
Çiftlik | Finca El Cerro |
Rakım | 1400-1500 metre |
Yıllık sıcaklık ortalaması | 27 °C |
Yıllık yağış miktarı | 1895 mm |
Hasat periyodu | Aralık-Mart |
Hasat yılı | 2021 |
Çeşit | Pacas |
İşlem | Natural |
Hasat şekli | Elle toplama |
Hasat sonrası işlemler | Meyveler toplandığı gün kerevetlere ve terasa serilerek 25-32 gün boyunca güneşte kurutulmuştur. |
Paketleme | Grin Pro'lu 69 kg'lık jut çuval |
Tadım notaları | Vişne, karamel, akçaağaç şurubu, zengin gövde |
3 QGrader skoru ortalaması | 85,17 |
Finca El Cerro, 5 nesildir El Salvador’lu kahve üreticilerinin mirası. Escobar ailesi 150 yıldan fazladır kahve üretimi yapıyor. Apaneca llamatepec sıradağlarında, Apaneca kasabasının yakınında, ödüllü çekirdeklerin hasat edildiği bölgede, 1400-1500 metre rakımda bu özel kahve üretiliyor. Fernando bu çiftliği 6 yıl önce devralmış. Öncelikli amacı, kaliteli sonuç veren Pacamara, Pacas, Bourbon ve Geisha çeşitlerine odaklanarak kahve kalitesini arttırmak. 2016 yılında Fernando kahve üretimini bir adım öteye taşıyarak ürettiği kahveleri kendi işlemeye başlıyor. Kendini bu işe adamış bir kahve profesyoneli. Fernando 2018 yılında kendi ürettiği Pacamara kahvesiyle Brewer’s Cup’a katılıyor ve üçüncü oluyor. 2021 itibariyle Q Arabica Grader oluyor. Çiftliğin, bulunduğu yöreye özel ormanlar sayesinde sahip olduğu mikroklima bir avantaj ve Fernando bunun farkında. Çevrenin korunması da öncelikli amaçlarından. Buna yönelik olarak çevre dostu üretim tekniklerinden yararlanıyor ve kimyasal kullanımını azaltıyor.
Pacas
Pacas, Bourbon çeşidinin doğal mutasyona uğramasıyla oluşmuş bir çeşit. Bodur gelişen bir çeşit olduğundan sık dikime uygun, dolayısıyla yüksek verim sağlıyor. Bu çeşit, 1949’da El Salvador’un Santa Ana Bölgesi’nde Pacas ailesinin çiftliğinde keşfedilmiş. Ülke genelinde yaygınca yetiştirilen bir çeşit haline gelmiş. Bugün El Salvador’da kahve üretiminin yaklaşık %25’i Pacas çeşidinden.