Kahvenin peşinde
Shanta Wene, Bensa Woreda ise sahip olduğu mikroklima sayesinde Sidamo’nun geri kalanından farklı benzersiz profilde kahveler üretiyor. Niguse Hameso’nun çiftliği Shanta Wene Bensa’da 2000-2100 metre rakımda. Bu özel lot, tek bir kahve üreticisinden, Niguse’den geliyor. Bir kahve üreticisi, eş, iki kız ve iki erkek çocuğunun babası olan Niguse önceleri Bensa’da bir devlet dairesinde çalışmış. Niguse, 10 yıl önce babasının tarım arazisinde kendi kahve plantasyonunu kurmaya karar veriyor. 4,5 hektarlık Niguse Hameso çiftliği verimli topraklarında organik ve birbirinin eşi olan 74-158 çeşidini yetiştiriyor.
- Natural
- 2020/2021
- Bergamot, Elma, Misket limonu, Floral, Gül
- Tadım puanı: 86,5
Bölge | Sidamo, Bensa, Shanta Wene |
---|---|
Üretici | Niguse Hameso |
Arazi büyüklüğü | 4 hektarlık, 7 daimi çalışanı, 47 mevsimlik işçinin istihdam edildiği bir alan |
Toprak yapısı | Nitisol ( killi, drenajı iyi) |
Rakım | 2000-2100 metre |
Yıllık sıcaklık ortalaması | 14-22,7 °C |
Yıllık yağış miktarı | 1194-1984 mm |
Hasat periyodu | Kasım-Ocak |
Hasat yılı | 2020/2021 |
Çeşit | 74-158 |
İşlem | Natural |
Hasat şekli | Elle toplama |
Hasat sonrası işlemler | Meyveler ince bir tabaka halinde serilerek 15-21 gün boyunca güneşte kurutulmuştur. Kurutma süreci boyunca küf oluşumu engellemek ve homojen kurumayı sağlamak için günde 6 defa karıştırılmıştır. |
Paketleme | Grin Pro'lu 60 kg'lık jut çuval |
Tadım notaları | Bergamot, elma, misket limonu, floral, gül |
3 QGrader skoru ortalaması | 86,5 |
Etiyopya’nın Sidamo Bölgesi’ndeki Shantawene Köyü, Sidaamu Afoo dilini konuşan yerli bir grup insana ev sahipliği yapıyor. Sidamo Bölgesi kompleks, baharatsı ve narenciye aromalı kahveleriyle ünlü. Shanta Wene, Bensa Woreda ise sahip olduğu mikroklima sayesinde Sidamo’nun geri kalanından farklı benzersiz profilde kahveler üretiyor. Niguse Hameso’nun çiftliği Shanta Wene Bensa’da 2000-2100 metre rakımda. Bu özel lot, tek bir kahve üreticisinden, Niguse’den geliyor. Bir kahve üreticisi, eş, iki kız ve iki erkek çocuğunun babası olan Niguse önceleri Bensa’da bir devlet dairesinde çalışmış. Niguse, 10 yıl önce babasının tarım arazisinde kendi kahve plantasyonunu kurmaya karar veriyor. 4,5 hektarlık Niguse Hameso çiftliği verimli topraklarında organik ve birbirinin eşi olan 74-158 çeşidini yetiştiriyor. Akasya, Habeş muzu gibi ağaçlardan faydalanılarak gölgede yetiştiricilik uygulanıyor. Niguse ve çevredeki diğer üreticiler hasat sonrası işlemlere dair eğitimler alarak doğru hasadı, işlemeyi ve kurutmayı öğreniyor.
74-158
Geleneksel olarak Etiyopya’da üreticiler ya kendileri ürettikleri tohumu kullanır ya da endemik çeşitlerden tohum alır ve üretim yapar. Bu durumda çeşidin takibi neredeyse imkansızdır ve homojen bir üretim olmaz. Tek çeşit üretimden söz edilemez. Jimma Tarımsal Araştırma Merkezi, hastalık ve zararlılara karşı dirençli ve verimliliği yüksek yeni çeşitler geliştirme hedefiyle yaklaşık 40 yeni çeşit geliştirmiş. Bu çeşitler 74 110, 74 112, 74 1, 74 140, 74 140, 74 158, 74 4, 74 40, 74165 gibi rakamlarla kodlanıyor. İlk kısım keşif yılını ifade ederken (1974 yılında keşfedilmesinden dolayı 74), ikinci kısım ise örneklem numarasını ifade ediyor. Araştırmacılar ve teknisyenler hastalık ve zararlılara dirençli çeşitlerin keşfedilmesi için doğada araştırma yapıyor ve tespit ettiklerinde, eğer önceden tespit edilmemiş bir çeşitse bunu verilen kodlamayla isimlendiriyor.