Uganda Bundibugyo

Kakaonun peşinde

Kakao, Uganda’ya yaklaşık 100 yıl önce İngiliz sömürgeci döneminde getirildi. 1960’larda üretim zirveye çıktı fakat 70-80’lerdeki finansal zorluklar sektörde olumsuz bir etki yarattı. Sonra kakao yeniden yükselişe geçti. Günümüzdei binlerce yerel üretici için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Uganda’da kakaonun en çok yetiştirildiği bölge Bundibugyo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin batı sınırında. Lamia nehri boyunca Kongo sınırı ile Rwenzori Dağları’nın kuzey bölgeleri arasında yer alıyor Bundibugyo. 15-20 yıl önce hükümet desteğiyle, buraya Forastero ve Trinitario ağaçları dikildi.

  • Forastero
  • 2020
  • Tütünsü, fındıksı, kremamsı

Ek bilgiler

Bölge

Bundibugyo, Uganda

Çiftlik sahibi

Yöredeki 12.000 yerel üretici

Hasat periyodu

Ekim-Mart (ana hasat), Mayıs-Eylül

Hasat yılı

2020

Çeşit

Forastero

Hasat sonrası işlemler

Yığınlar halinde muz yapraklarında fermente edilmiş, 6-10 gün güneşte kurutulmuştur.

Tadım notaları

Tütünsü, fındıksı, kremamsı

Kakao, Uganda’ya yaklaşık 100 yıl önce İngiliz sömürgeci döneminde getirildi. 1960’larda üretim zirveye çıktı fakat 70-80’lerdeki finansal zorluklar sektörde olumsuz bir etki yarattı. Sonra kakao yeniden yükselişe geçti. Günümüzdei binlerce yerel üretici için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Uganda’da kakaonun en çok yetiştirildiği bölge Bundibugyo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin batı sınırında. Lamia nehri boyunca Kongo sınırı ile Rwenzori Dağları’nın kuzey bölgeleri arasında yer alıyor Bundibugyo. 15-20 yıl önce hükümet desteğiyle, buraya Forastero ve Trinitario ağaçları dikildi.

ESCO HAKKINDA :

Bu kakao yerel bir ihracatçı olan Esco Uganda’dan tedarik edildi.

Esco, yöredeki 12.000 organik ve UTZ sertifikalı üreticiden doğrudan kakao alır. 36 farklı noktada satın alım merkezi mevcuttur. Buna ek olarak Esco’nun kendi çiftliği ve biri Bundibugyo diğeri Bumati’de olmak üzere 2 adet işleme tesisi bulunur.

Üreticiler sürdürülebilir tarım yöntemlerini uygulamaya teşvik edilir. Örtü bitkisi veya malçlamayla yabancı ot çıkışnın önüne geçmel, toprak nemini korumak gibi… Genellikle toprak verimini arttırmak için baklagiller yetiştirilir. Eğitim ve sürekli iletişimde olmakla hem ürün kalitesi hem de üreticinin yaşam kalitesi iyileştirilir.

Esco son 8 yıldır Hoima, Kibaale ve Mayuge Bölgeleri’nde de tohum dağıtımı, fidanlık yönetimi ve eğitimler yaparak kakao üreticiliğine teşvik ediyor.

Üretici eğitimleri, sahada ve satın alım merkezlerinde yaratılan istihdama ek olarak Bundibugyo’da ve çevre kasabalarda tek olan bir kütüphane inşa ettiler.

BU KAKAO HAKKINDA :

Yığınlar halinde muz yapraklarında fermente edilmiş, 6-10 gün güneşte kurutulmuştur. Nem oranı %8’in altına düşürülür. İklim şartlarına göre gerekirse mekanik kurutucuya başvurulur. Tadımda bisküvi, tütünsü, fındıksı, kremamsı notalar ve güçlü odunsu bir bitiş sunar.

Kakao çekirdekleri sayfasına geri dön!

Başlık

Go to Top