Kakaonun peşinde
Gana’nın Kokoo Kooperatifi’nden gelen bu kakao çekirdekleri, kahve, kavrulmuş fındık, odunsu notalar içeren zengin bir çikolata profili sunar. Gana Dünya’daki 2.büyük kakao ihracatçısı ülkedir. Kakao Gana’nın ana tarımsal ihraç ürünüdür. Ülkenin ormanlık alanlarında kakao üretilir. Kuapa Kokoo, Twi dilinde “iyi kakao yetiştiriciliği” anlamına gelir. 1993’te lider kakao üreticileri tarafından kurulan bu kooperatif, kendi kakaosunu pazarlamak üzere Birleşik Krallık’taki Divine Chocolate Company’nin ortağı oldu.
- Amelonado
- 2019
- Fındık, fıstıksı, kakao, kahve
Ek bilgiler
Bölge | Ashanti, Brong-Ahafo |
---|---|
Çiftlik | Kokoo Kooperatifi |
Çiftlik sahibi | Yüzde 32'si kadın üreticilerden oluşan 100.000 kooperatif üyesi, çoğunlukla yerel üreticiler |
Hasat periyodu | Eylül-Mart (ana hasat), Mayıs-Ağustos |
Hasat yılı | 2019 |
Çeşit | Amelonado |
Hasat sonrası işlemler | 5-8 gün boyunca yığın halinde muz yaprakları üzerinde fermente edilmiş, bamboo matlar üzerinde kurutulmuştur. |
Tadım notaları | Fındık, fıstıksı, kakao, kahve |
Gana’nın Kokoo Kooperatifi’nden gelen bu kakao çekirdekleri, baharatsı, meyvemsi, odunsu notalar içeren zengin bir çikolata profili sunar.
Gana Dünya’daki 2.büyük kakao ihracatçısı ülkedir. Kakao Gana’nın ana tarımsal ihraç ürünüdür. Ülkenin ormanlık alanlarında kakao üretilir.
Kuapa Kokoo, Twi dilinde “iyi kakao yetiştiriciliği” anlamına gelir. 1993’te lider kakao üreticileri tarafından kurulan bu kooperatif, kendi kakaosunu pazarlamak üzere Birleşik Krallık’taki Divine Chocolate Company’nin ortağı oldu.
Kooperatife yaklaşık 100.000 kişi üye. Üyelerin %32’si kadınlardan oluşuyor. Kuapa Kokoo üyeleri çoğunlukla yaşamını kakao gelirinden sağlayan ufak çaplı, yerel üreticiler. Ülkenin kakao üretici köyleri merkezden oldukça uzakta, sağlık hizmetlerine, temiz suya, elektriğe erişimi olmayan bölgelerde bulunuyor.
Kuapa Kokoo 1995 yılında Fairtrade sertifikasına sahip oldu. Fairtrade sertifikalı satışlar için daha iyi bir gelir elde ediliyor ve bu üreticiye nakit ödeme, eğitim-öğretim ücreti, toplumsal yapılaşma projelerinde değerlendiriliyor.
HASAT SONRASI İŞLEMLER:
Kakao çekirdekleri hasat sonrası ayrılıp, plantasyonda yığın haline getirilip, muz yaprakları üzerinde 5-8 gün boyunca fermente ediliyor. Kerevetlerde, bambu matlar üzerinde kurutuluyor. Kurutma sırasında sıkça çevriliyor, karıştırılıyor.